maanantai 8. huhtikuuta 2013

Hirvimureke


Tänään Sami oli kursseilemassa, joten minä olin päivän yksin kotona. Aikani kuluks hieman siivoilin ja kokkailin kunnon sapuskaa valmiiks et pääsee syömään sit kun Sami tulee kotiin.

Ruokalistalla lihamureke kera keitetyt kasvikset, muusi ja kanttarellikastike.
Muusia nyt osaa kaikki tehdä ja se on niin yksinkertasta hommaa joten siihen en perehdy nyt yhtään sen enempää vaan keskitytään me tuohon murekkeeseen.

Murekeohjeen olen saanut vuosia sitten äidiltä ruutupaperille kirjoitettuna ja tuo samainen ohje on minulla tälläkin hetkellä jääkaapinovessa tallessa tuollaisella joskus hieman kärsineellä koiramagneetilla.

Jäinen hirvenjauheliha sulamassa

 Mie käytin murekkeeseen hirvenjauhelihaa, jota sattui oleen tuolla pakkasessa viellä jemmassa.
Hirvenliha on tummaa, karkeasyistä ja rasvatonta. Hirvenlihassa on mieto riistanmaku. Hirvenliha on myöskin naudanlihaa rasvattomampaa ja sisältää valkuais- ja kivennäisaineita ja joitakin vitamiineja hiukan enemmän kuin naudanliha.

Murekkeeseen tarvitaan myös kananmunia.
Itse taikinaan tarvitaan 1 muna mikäli lihaa on 400g. Itse käytin 2 munaa, kun lihaakin oli hieman enemmän kuin se 400g.
Täytteeksi tarvitaan muutama keitetty kananmuna, murekkeen koosta riippuen. Mie laitoin tällä kertaa 4 keitettyä munaa.

Korppujauhoja
Iso sipuli

Korppujauhoja tarvitaan desin verran tuohon 400gramman taikinaan, mutta mie laitoin hieman reilun desin. Sitten ei tarvitakkaan enään kuin iso sipuli ja hieman mausteita niin kaikki tarvittavat aineet on koossa =)


Nana <3
 
Kokkaus kaverina mulla oli Nana hauveli, jota kiinnosti hyvin paljon varsinkin kaikki tuo jauheliha osuus, sekä pullollinen ite tehtyä kokista.

Tuossa sodastream kokiksessa ei muuten ole melki yhtään sokeria verrattuna oikeeseen kaupan kolaan.
Sodastream kokista

 Ja sitten itse asiaan eli siihen murekkeen tekemiseen.



Korppujauhojen turvotessa mä kuorin ja silppusin valmiiks
ison sipulin. Mie tykkään laittaa nää tämmösenä joten
skippasin sen sipulin pannulla paistamis osion kokonaan.

Ensteks liotettiin korppujauhot maidossa, jota mä laitoin
reilun 2dl. Annetaan turvota joku 10 minsaa.














Nonniin ja sitten kun korppujauhot on turvonnu tarpeeks ja sipulit pilkottu valmiiks niin sekotellaan kananmunat ja mausteet jauhojen sekaan. Mie laitoin valkosipulijauhetta, suolaa ja hieman jauhelihamaustetta. Ohjeessa neuvotaan laittamaan valkopippuria, mutta sitä tulee meillä käytettyä niin vähän etten oo viittiny sitä edes kaappiin ostaa. Ihan hyvä tulee ilmankin =)


Seuraavaks sekotellaan mukaan ne paistetut (tai tässä tapauksessa paistamattomat) sipulit ja jauheliha.
Onnistuu ihan näppärästi tuollasella puisella pasitinlastalla, mutta jos tykkää niin saapi tuon sotkee käsinkin. Nyt en ite viittiny sitä tehä, kun leikin kovasti paparazzia tuossa kokkailujen ohella niin eihän siittä olis taas tullu kun sanomista ja olis ollu kamera varmasti aika kauniin näkönen sen jälkeen.

Älkääkä hyvät ihmiset sitten unohtako sitä nesteytystä välillä, senhän takia mulla oli kokkaus kaverina tuo juomapullo ;)
Tässä vaiheessa kannattaa myöskin tarkistaa että on muistannu laittaa sen uuniin lämpeen siihen 225 asteeseen. Saa murekkeen heittää sit samantien uuniin kun saa valmiiks eikä tartte sitte enää ootella sen murekkeen kanssa siinä.



Murekkeen voipi tehrä tuommoseen uunivuokaan tai sitten ihan vaikka siihen perus uuninpellillekkin, kumpi vain käy. Mie valittin vuoan, joka on ehkä käytännöllisempikin siinä tapauksessa jos murekkeen tekee oikeen rasvasesta possujauhelihasta ja sillonhan sitä rasvaa tirisee. Tässä tapauksessa ei sitä ongelmaa ole, kun hirvenlihassahan ei sitä rasvaa pahemmin oo.
Ensteks tehään jauhelihasta tasanen levy vuoan pohjalle, jonka jälkeen asetellaan keitetyt kananmunat kauniiseen riviin kas näin^^

Munien vetäessä letkajenkkaa kaavitaan taikinakulhosta loppu jauheliha niien päälle, jonka jälkeen painellaan käsin tasaseks pötköks.


Kannattee kahtoo sitten ettei kauheesti jää reikiä tmv niin pysyy sitte kivasti kasassa.



Kasvikset kiehumaan.

Mureke uuniin paistuun semmoseks noin 45 minuutiks ja sillä välin ehtiikin hyvin väsäillä muusia ja kastiketta sekä keittää kasvikset.

Kasvikset voi olla ihan mistä ihte tykkää mut mulla oli nyt tommonen kukkakaali, porkkana, parsakaali sekotus.



Valmis mureke

 Hienosti ehdin muusin tekeen valmiiks kannen alle ootteleen ja sienikastikekkin oli juur valmistumaisillaan, kun kurkkasin uuniin ja totesin että valmista on.

Sammutin uunin ja annoin murekkeen viellä hetkisen olla jälkilämmöillä, kun tein kastikkeen loppuun.



Kasvisten kiehuttua tarpeeksi kippasin vedet pois ja sekottelin nokareen voita vielä kasviksiin ja hyvä tuli. Keitto vaiheessa laitoin ripauksen suolaa kattilaan. Kukin ihan makunsa mukaan =)



Valmis ateria
Kunnon annos lautaselle ja eikun syömään!


Kiitos ja kumarrus
-Ansku-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä minulle palautetta.

Kiitos & Kumarrus
-Ansku-